Partim de la consideració que la plaça de la Vila de Madrid és un espai molt especial dins del sistema de places i espais lliures del casc antic. Per això vam proposar la revitalització de la plaça com a espai urbà per als vianants, mantenint la seva especificitat com a lloc “diferent” dins dels carrers i les places que ho envolten, i celebrar el conjunt arqueològic que la plaça alberga: una necròpoli romana, un dels vestigis més importants de la Catalunya de l’era romana.
La plaça es presenta com un jardí públic urbà: en part perquè és la forma de respondre a la seva singularitat de jaciment arqueològic, en part per continuar el mateix concepte de la intervenció, i finalment en part perquè sempre ho imaginem com un lloc diferent als espais urbans d’activitat comercial (en ocasions frenètica) que l’envolten.
Es proposa una plaça central de gespa que queda a nivell del carrer Canuda i del front oriental de la plaça. La zona central de la plaça s’entapissa amb gespa i es mantenen la major part dels arbres existents. La superfície de gespa es deprimeix amb un lleuger pendent fins a situar-se al nivell de la necròpoli romana.